Η Μονή

simonopetra-i-moni

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας είναι μια από τις 20 Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Έχει συνεχή ιστορικό βίο 8 περίπου αιώνων από την ίδρυσή της  το 1254 μ.Χ. Ιδρυτής της Μονής είναι ο όσιος Σίμων ο Μυροβλύτης, από τον οποίο έλαβε αργότερα και την προσωνυμία Πέτρα του Σίμωνος ή Σιμωνόπετρα. Αποτελεί το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους, ένα θαύμα στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική.

Μια γενναία χορηγία του Σέρβου δεσπότη Ιωάννη Ούγγλεση, νέου κτίτορα, το 1368 έδωσε την δυνατότητα αύξησης και ανακαίνισης των κτισμάτων, με πύργους, κελλιά, αρσανάδες, βοηθητικούς χώρους. Ο κεντρικός Ναός της Μονής εξωραϊσθηκε, επίσης, και πλουτίσθηκε με κειμήλια, εικόνες, βιβλία, χρυσοκεντήματα και πλούσια σκεύη.
Αιώνες ιδιαίτερης δημιουργίας και πνευματικής άνθησης θεωρούνται ο 14ος, ο 19ος και ο 20ός. Όμως εξίσου σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή της Μονής οι πυρκαγιές του 1580, του 1622 και ιδιαίτερα αυτή του 1891, η οποία κατέστρεψε κτίρια και κειμηλιακό πλούτο. Όμως, χάρις στις τιτάνιες προσπάθειες του ηγούμενου Νεοφύτου (1861-1906), η Μονή ανακαινίστηκε ολικώς και επανήλθε στην προηγούμενη ακμή της.

Παρά τις ιστορικές περιπέτειες η Σιμωνόπετρα κατέχει σήμερα σημαντική συλλογή κειμηλίων, πλουσιότατο αρχείο (30.000 έγγραφα) και βιβλιοθήκη (200 χειρόγραφα και 50.000 έντυπα), άγια λείψανα και αξιόλογα αντικείμενα λατρείας.

Βασικό παράγοντα στην διατήρηση της Μονής διεδραμάτισαν τα Μετόχια της, τα οποία αποτελούσαν διοικητικά εξαρτήματά της και βρίσκονταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Σήμερα λειτουργούν 7 μετόχια στον ελλαδικό χώρο και 3 στην Γαλλία.

 

monh moni3